logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Felmondott a kollégám, és magával vitte az ügyfeleket

Felmondott a kollegam es magaval vitte az ugyfeleket

Sokszor fordulnak hozzám az ügyfeleim a következővel:

Mi van akkor, ha egy munkatárs néhány év alatt kitanulja a szakmát, jó kapcsolatrendszert alakít ki az ügyfelekkel és a beszállítókkal, elsajátítja a cég tevékenységének minden csínját-bínját, aztán felmond.

Ez a kisebbik baj, de néha saját konkurens céget alapít, vagy átmegy a konkurenciához, és viszi magával a céges ügyfélbázist, meg persze az értékes tudást.

Mi a fenét lehet ilyenkor csinálni?

Sok cégvezető emiatt keserűen azt mondja, hogy soha senkiben nem fog megbízni a jövőben. Csak ő tarthatja a kapcsolatot a kulcsvevőkkel. Vagy van, aki emiatt inkább nem képzi az embereit. Vagy nem tesz be maga alá középvezetőket.

Ez természetesen nem fogja megoldani a kérdést. Az eredmény csak az lesz, hogy a cég sohasem fog tudni megnőni. Cégvezető barátunk pedig halálra dolgozza magát.

Mit javaslok ehelyett?

A megoldás a megelőzés!

A probléma megoldása már a személyzetfelvételnél kezdődik.

A munkaszerződésben előre ki kell kötni, hogy amennyiben a munkatárs a cégtől bármilyen okból távozik, a továbbiakban nem használhatja fel üzleti célból a munkája során megismert ügyfélkört és a munkáltató semmilyen adatbázisát.

Annak is benne kell lennie a munkaszerződésben, hogy a kapott képzések időarányos árát is vissza kell fizetnie. Érdemes kikötni minden képzésnél, hogy mennyi idő alatt dolgozza le az árát a dolgozó.

Abban a pillanatban, amikor a munkatárs felmondott, azonnal el kell venni tőle az irodakulcsot, számítógépes felhasználónevet, jelszavakat, biztonsági kódokat, céges telefont, céges laptopot és pendrive-ot.

Ha az illető munkatárs értékesítő, csak úgy mehessen el a cégtől, hogy leírja minden egyes ügyfélről a fontos adatokat, akivel ő tartotta a kapcsolatot. A kedvenc beszédtémájától a családi állapotáig mindent.

Még jobb, ha a cégben működik CRM szoftver!

Mi ez?

A CRM szó egy rövidítés, a Customer Relationship Management szavak kezdőbetűiből. Magyarra ügyfélkapcsolat kezelésnek fordíthatnánk.

Ez egy olyan szoftver, amelyben folyamatosan rögzítésre kerül minden, ami egy adott ügyféllel kapcsolatos. Van egy feljegyzés benne minden, az ügyféllel bonyolított üzleti találkozóról, telefonhívásról, az ügyfél minden vásárlásáról, minden neki kiküldött reklámanyagról.

Így ha el is megy az értékesítő kolléga, az ügyféllel kapcsolatos adatok és információk akkor is megmaradnak. Nem viszi magával a fejében az információkat.

Megoldás az is, ha a cégen belül egy őszinte, etikus légkör van. Eleve be sem kerülhetnek olyan kollégák, akik nem tisztességesek, vagy ha ilyen kerül be a rendszerbe, nagyon hamar ki is kerül.

Van egy jó hírem, ami egy kis öröm lehet az ürömben!

Hosszú évek távlatában megfigyelve a dolgot, azt tapasztalatom az, hogy azon ügyfeleimnél, ahol a felmondott kolléga konkurens céget alapított az ellopott ügyfelekre alapozva, nem volt hosszú életű az a vállalkozás.

Persze először komoly problémát és fejfájást okozott. De mivel eleve az egész vállalkozás disznóságon alapult, hamar csődbe ment, vagy csak vegetál, és nem sok vizet zavar.

Kedves Barátom! Nyugodtan bízzál a munkatársaidban, de tartsd szárazon a puskaport!
Előre gondoskodjál arról, hogy ne lehessen baj!

 

És képezd bátran a jól teljesítő, etikus kollégáidat.
Ide kattintva megtalálod a Tréningnaptárunkat, és további információkat a tréningekről»

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top