logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Goodwill Group

Goodwill Group

Főnök és beosztott ellentét

 

Avagy hogyan kezeljük ezt az általános céges problémát?

Tulajdonos társammal ketten együtt már több, mint 30 éves szakmai múltunk során egy dolgot nagyon megtapasztaltunk:

Tulajdonosok és dolgozók között mintha törvényszerűen „kötelező” lenne konfliktusnak lenni. Ez alól nagyon kevés kivételt találtunk. Az általunk megismert cégek csak néhány %-ában nem volt jelen ez a probléma.

Hát persze, hiszen látszólag egészen más érdekeik vannak. Egészen más céljai vannak az egyiknek, mint a másiknak. Ott van a „kapitalista, kizsákmányoló”, a befektető tulajdonos és a kizsákmányolt, kihasznált, kiszolgáltatott alkalmazott.

Az egyiket csak a profit érdekli meg az eredmény, a másik meg csak élni akar, de azt se nagyon hagyják neki….

Azért mi szeretnénk egy másik megközelítést is mutatni ebben a témakörben.

Szeretném bebizonyítani, hogy ez a fenti elképzelés nem igaz!!!

„Csak egyetértéssel lehet nagy tetteket véghezvinni.” Mondta ezt egy Démokritosz nevű görög filozófus. Ez a gondolat nem tegnap hangzott el, hanem vagy 2400 éve, de még ma is igaz. Bármilyen olyan csoport, amely tagjai között konfliktusok, ellenérdekek, nézetkülönbségek feszülnek, önmagát gyengíti.

Elég, ha csak azt a természeti törvényt vizsgáljuk meg, amit a vektorokról tudunk. (Vektor: Olyan irányított szakasz, aminek van nagysága és iránya.) Tanultuk valamikor, hogy ha ezek különböző irányba mutatnak, akkor gyengítik, akár semlegesítik is egymást. Ha egy irányba mutatnak, akkor mennyiségük, mondhatni erejük összeadódik és ténylegesen egymást kezdik erősíteni.

Na! Egy emberekből álló csoport pont így működik! A cégben levő egyéneket képzeljük úgy el, mintha egy-egy vektor lenne mindenki. Van irányuk és van nagyságuk, erejük. Képzeljük el, hogy mit kapunk eredményként, ha „összeengedünk” 30 olyan egyént, akinek a vektora 30 irányba mutat. Nem kell érteni a magas szintű matematikához és fizikához, nem kell bonyolult megoldó képletekben gondolkodni ahhoz, hogy lássuk: a nagy erőfeszítésnek csak nagy nyögés lesz a vége. Ezt okozza az egyetértés hiánya.

Itt ugyanis egy dolog mindenképp hiányzott: hogy valami vagy inkább valaki egy irányba fésülje ezeket a vektorokat, hogy aztán a természeti törvény elvégezhesse a maga munkáját – összeadódhassanak ezek az energiák.

De ennek egyik első és legfontosabb lépése, hogy ki kell ütni azt a hamis elképzelést a fejekből, ami kimondva-kimondatlanul ott van, és két táborra szakítja a cégben az embereket.

Ez a gondolat a következő: Amíg vállalkozások léteznek, addig mindig is létezni fog a tulajdonosi érdek és a munkavállalói érdek között fennálló szakadék. Ez nem igaz! Ennek nem kell így lennie!

Konzultánsi, szervezetfejlesztési tevékenységünkben, a tréningjeink során szinte mindig előjön az a kérés, hogy értessük meg az emberekkel:

A tulajdonos csak akkor lehet sikeres, ha a cég is sikeres.

De hosszútávon a cég csak akkor lehet sikeres, ha az ott dolgozók is sikeresnek, örömtelinek, biztonságot adónak érezhetik a munkahelyüket és értékesnek az ott folytatott tevékenységüket.

Mi, valamint a hozzánk hasonló gondolkodású konzultáns társaink ezért szeretjük és nem unjuk meg sok év óta ezt a tevékenységet. Újra és újra kiállni ismeretlen emberek elé, hogy megmutassunk és megértessünk egy másfajta, de mégis előre vivő, sikeres csapatmunkához segítő gondolkodásmódot.\nAzért élvezzük ezt a tevékenységet, mert látjuk az eredményeket: A változásokat az emberek gondolkodásmódjában és ezt követően a változásokat az eredményekben.\nÍgy résztvevői, sőt részben okozói vagyunk ezeknek a változásoknak, szinte kisebbfajta csodáknak.

Ezért is választottuk cégünknek, a Goodwill Group Kft.-nek a következő szlogent:

„SZERVEZETET ÉPÍTÜNK!”

Üdvözlettel:

Makó Gábor ügyvezető / szervezési szakértő
Goodwill Group Kft.

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top