logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Kövess el sok hibát

seminar consulting blog image 001

A legtöbb ember rettentően fél a kudarctól, és retteg attól, hogy hibát vét. Leértékelve érzi magát, ha valamit rosszul csinált.

Valószínűleg már az iskolában elkezdődik ez, az osztályzási rendszerrel. Kapsz egy rossz jegyet, ha elszúrtad. Nagyon kevés az a tanár, aki tisztességes módon megadja a lehetőséget a diákjainak, hogy a rossz osztályzatot kijavíthassák. Így Rajtad marad egy csúnya bélyeg, ha egyszer valamit elrontottál.

A feleségemnek volt egy magániskolája Pécsett, a Tudás-vár. Képzeld el, hogy nem volt osztályzás. Minden gyereknek minden anyagrészből 100%-ra kellett teljesítenie. Minden rövidebb anyagrész után felmérőt írtak a gyerekek.

Ha 85% vagy az alatti lett az eredmény, az egész anyagrészt újratanulta a gyerek. Ha 85 és 100% közötti volt az eredmény, azt a részt tanulta újra, amit elrontott.

Olyan ez, mint a terhesség. Valaki vagy terhes, vagy nem terhes. Nincs olyan, hogy „Én már majdnem terhes vagyok.” Vagy „Én már 80%-ban terhes vagyok.” Ez hülyeség.

Nem tudom, hogy szeretnél-e befeküdni egy olyan sebész kése alá vakbélműtétre, aki kettesre tudja a vakbélműtétet. Vagy szeretnél-e egy olyan repülőgép pilóta mögé beülni a repülőgépbe, aki kettesre tudja a leszállást. Ugye, hogy nem? Mivel ezekben a szakmákban élet-halál kérdése a dolog, addig tanítják és gyakoroltatják a tanulókat, amíg 100%-os nem lesz a tudásuk.

Ahhoz, hogy tökéletesen elsajátíts valamit, sokat kell hibáznod. Hogy tanultál meg járni és biciklizni? Úgy, hogy sokszor elestél. Ilyenkor nem mondták a szüleid vagy a barátaid, hogy „Megbuktál, egyes, szégyelld magad!” Megkaptad az esélyt, hogy felkelj, újra nekiveselkedj, és kijavítsd, amit elrontottál.

A legsikeresebb ember hibázott a legtöbbet. Szükséged van a hibákra. Ismerd fel, ismerd el és ismerd be őket! Aztán tanulj belőle! Nagyon fontos része a tanulási folyamatnak a bukás, a hibázás. Javítsd ki, tedd jóvá, ha szükséges, és válj profivá!

Van egy kis történet. Nem tudom már, hogy hol hallottam, és azt sem, hogy vajon igaz-e, de nagyon jól ide illik. Az amerikai nagyvállalat értékesítési vezetője komoly hibát vét, és emiatt elbukik a cég egy 20 millió dolláros üzletet. Erre másnap beadja a felmondását. Mire a vezér behívatja, és megkérdezi tőle: „Megőrültél, hogy beadod a felmondásodat? Most költöttem a taníttatásodra 20 millió dollárt. Hogy képzeled, hogy felmondasz?” Ez az igazán előrevivő hozzáállás.

Ha vezető vagy, ne edd meg keresztben a munkatársaidat, ha hibáznak. Ismerje fel, ismerje el, ismerje be! Tanuljon belőle! Aztán javítsa ki! És másodszor már ne kövesse el ugyanazt a hibát.

A munkatársaim mindig csodálkoznak, hogy miért nem vagyok dühös, ha elcsesztek valamit. Persze nem örülök neki. De a dühöngés amúgy is csak rontana a helyzeten. A válaszom az, hogy „Oké! Hogyan fogod kezelni? Mit csinálunk, hogy még egyszer ne forduljon ugyanez elő?”

Michael Jordan egyszer ezt nyilatkozta: „Pályafutásom során több mint kilencezer dobást elhibáztam, vesztettem csaknem háromszáz mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni.” Ha minden igaz ez a mondat is tőle származik: „Fogadd el a vereséget, mint egy tanulási élményt.”

Kedves Barátom! Kövess el sok hibát, merj hibázni, hogy igazán sikeres lehess!

 

.

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top