logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Hétzáró gondolat: Miért gitároztam az APEH ellenőrnek

Hetzaro gondolat Miert gitaroztam az APEH ellenornek

Most olyan dolgokat fogok írni Neked, amit soha nem mondhatsz el senki másnak, mert akkor bizony meg kell hogy öljelek. J

Hűha!

Tisztelettel kérlek, ne csalj adót!

A saját régmúltbeli, APEH-el kapcsolatos sztorimat akarom leírni tanulságul Neked. Tudod, az okos más kárán tanul. Az olyan buta, mint én, a sajátján. J

Kérlek, Te legyél okos!

1992-től volt egy vállalkozásom. Baranya megye első magán televíziója, a Mecsek TV. Az akkoriban a legtöbb vállalkozásnál szokásos módon csináltuk a pénzügyeket.

Azaz adót csaltunk!

A pénzügyeink a cégben nem álltak valami fényesen. Kölcsönt kértünk ismerősöktől. Aztán visszaadtuk. Aztán megint kértünk. És megint visszaadtuk.

Aztán a könyvelőnknek volt egy javaslata, hogy az ÁFÁ-t hogyan tudnánk némi adócsalással csökkenteni. Elmondta, hogy minden cégben ezt csinálják, akinek ő könyvel.

Ártatlan dolognak látszott!

Meg amúgy is, akkoriban „Mindenki így csinálta.” „Egyébként is irreálisan magasak az adók.” Ez persze csak egy jó igazolás volt a számomra. (A konkrét módját a dolognak nem írom le, mert nem akarok tippeket adni Neked.)

Adót csalni jó dolognak látszik. Különösen elnyomó adótörvények esetén. Csakhogy így nem törvényesen jársz el. Lelkiismeret furdalásod lesz.

Egy jó kis veszélyhelyzetbe hozod Magad. Egy állandó Damoklész kard függ fölötted. Állandó fenyegetettségben éled az életed a NAV irányából.

Persze, valahol belül éreztem én, hogy ez nem jó. De így ki tudtunk valahogy jönni a pénzünkből. Így visszagondolva, tulajdonképpen végig azt vártam, hogy mikor jön az APEH ellenőrzés.

Hát jött is!

A fentieknek az lett a következménye, hogy négy különböző perben támadott meg bennünket az APEH. Piroska Gyula és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntette miatt nyomozott a Vám- és Pénzügyőrség a rendőrség, az APEH és a TB.

Negyven tanúvallomás szólt ellenem!

A vége akár börtönbüntetés is lehetett volna!

Érdekes, hogy addig, amíg etikátlan voltam, az APEH olyan dolgokat is rám tudott verni, amelyek egyáltalán nem voltak igazak. Addig tulajdonképpen sokkal nagyobb ügyet tudtak belőle csinálni, mint ami valójában volt.

Például a Kiemelt adóalanyok osztálya foglakozott velünk. Ez az osztály az olyan nagy cégekkel foglalkozott, mint az EON vagy a Vodafone. Mi pedig csak egy kis cég voltunk ezekhez az óriásokhoz képest.

Eldöntöttem, hogy jó útra térek!

Eldöntöttem, hogy vállalom minden következményét a dolognak és lekezelem.

Abbahagytam az adócsalást!

Rengeteg időt, energiát és pénzt költöttem ügyvédekre és arra, hogy kitaláljak és megírjak különböző beadványokat, észrevételeket és fellebbezéseket. Akkoriban ránéztem nagyon sok más, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos disznóságomra is.

És jóvátettem őket!

Aztán egy reggel, amikor felébredtem, jött az az érzés és a döntés, hogy kész! Lekezeltem! A csere megtörtént! Lekezeltem az állam felé mindent, amit csak kellett. Innentől jogtalan, ha bármit is tesznek velem.

Onnantól kezdve teljesen okozóvá váltam!

Ezen döntés után pár nappal kaptam egy jegyzőkönyvet az APEH-től, hogy 1995-ben tizenhárom-millió forintnyi személyi jövedelemadót nem fizettem be. Hát ez teljesen valótlan marhaság volt.

Kétségbeestem!

Akkor mégse kezeltem le a dolgokat?

De képzeld el, még semmit sem reagáltunk a jegyzőkönyvre, és mégis pár nap múlva maguktól módosították az összeget másfél millió forintra. J

Aztán erre se reagáltunk még semmit, mégis néhány nap múlva maguktól visszavonták az egészet. Új eljárásra kötelezték magukat, melyben behívtak engem a saját ügyemben tanúskodni. J

Addig minden esetben öltönyben és nyakkendőben mentem be az APEH-be. Mint Pécs városának egyik jól menő, ismert üzletembere. És közben nagyon be voltam tojva.

Most, hogy az etikám rendben volt, egész másként tudtam már fellépni. Bementem pólóban és farmerban. Gitárral a vállamon.

És nagyon nyugodtan!

Szépen elgitároztam és elfütyültem nekik a Guantanamera-t. Bemutattam korábbi zenész életemből egy tonnányi dokumentumot, és hazamentem.

Fél évig teljes csend volt!

Majd kihozták, hogy „A vizsgálat megállapítást nem tesz.” Aztán három hónapon belül mindegyik pert megnyertük. Sőt, 1,6 millió Ft visszafizetésére kötelezték magukat!

Én belül pontosan tudtam, hogy ez a visszafizetés nem lenne jogos. Így aztán hiába dolgoztam rajta rengeteget, nem is tudtuk megkapni ezt az összeget. J

A fentiek alapján kérlek Téged, ne csalj adót! Magaddal szúrsz ki. Amíg etikátlan voltam, olyan dolgokat is rám tudtak verni, amik abszolút nem voltak igazak. Tudtam, hogy nem oké, ahogy cselekszem. Ezért szépen elintéztettem velük magamat.

Amikor etikussá váltam, nem tudnak bántani. Negyven tanúvallomás szólt ellenem.

Ezek igazak voltak!

Négy tanúvallomás szólt mellettem!

Ezek nem voltak igazak!

A megoldás nem az, hogy adót csalsz. Hanem az, hogy sokkal több pénzt termelsz, mint amire szükséged van. Így tudsz félretenni tartalékot, és tudod rendesen fizetni az adóidat. Ekkor leszel csak biztonságban.

A tréningjeinken pont ebben segítjük az ügyfeleinket. Termeljenek sok pénzt! Szürkítsék ki, ami fekete! Fehérítsék ki, ami szürke! És legyen ettől jó az álmuk!

Október 26-27-én (péntek-szombat) a Lurdy Házban rendezzük meg a 6. Országos Cégvezetői Csúcskonferenciát. Ott nyolc profi konzultáns és nyolc sikeres üzletember ‒ na meg az egész csodálatos csapatom ‒ pont abban fog segíteni Neked, hogy jól menjen a céged.

Gyere el rá!

Itt tudod megnézni a programot»

Kedves XY! Ne csalj adót! Helyette termelj olyan sokat, hogy simán tudd fizetni az adóidat! És gitározz az adóellenőröknek! Na meg persze gyere el a Cégvezetői Csúcskonferenciára!

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top