logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Cégvezetőknek szóló tanács az önjáró cég eléréséhez 2.

Cegvezetoknek szolo tanacs az onjaro ceg eleresehez 2 1

A tréningjeimen, amikor a cégük ideális képéről kérdezem a résztvevőket, – hogy milyen céget szeretnének maguknak –, sokszor elhangzik az „önjáró” szó.

Amikor megkérdezem, hogy mit értenek ez alatt, általában azt mondják, hogy ez azt jelenti, hogy átvette az ügyvezetést tőlük valaki, és már csak tulajdonolják a céget. Aztán horrorisztikus történeteket mesélnek arról, hogy amikor ezt megpróbálták, azzal milyen csúfos kudarcot vallottak.

Az egyik tipikusan kudarccal végződő történet az, amikor kívülről veszel fel valakit ügyvezetőnek. Aztán azt mondod neki, hogy „Csináld!” Az meg szegény próbálkozik, de nagyon nem megy neki.

Miért?

Mert nincs még olyan állapotban a céged, hogy átvegye!

Ez a kívülről hozott ügyvezetősdi tud működni a multiknál. Ott már ki van alakítva minden rutin, minden poszt, minden munkaköri leírás, a szervezeti struktúra, és mindez írásban is rögzítve van. Ezt ők „policy”-nek, irányelvnek hívják.

Amikor ez a helyzet, akkor már tényleg önjáró a céged!

Ha el akarod adni a cégedet, akkor, ha egy kis esze van a vevőnek, az első kérdésének annak kell lennie, hogy működik-e nélküled a cég. Ha erre a válaszod „nem”, akkor jó esély van rá, hogy nem veszi meg. Vagy csak úgy veszi meg, hogyha Te maradsz az ügyvezető.

Sokszor egy másik út is kudarccal végződik. Amikor kiemelsz a munkatársak közül valakit ügyvezetőnek. Csakhogy a többiek nem fogadják el. Eddig egyenrangú volt velük. „Na nehogy már majd még ő parancsolgasson nekünk, mikor ugyanolyan csak, mint mi vagyunk.” – mondják a többiek.

Ezzel együtt, ez az igazán járható út!

Az a kolléga, aki meg tud küzdeni ezzel a kemény helyzettel, valódi vezetővé válik. Aki meg nem tud megküzdeni vele, azt maximum a főnök kedvencének tekintik.

A „főnök kedvence” helyzet leértékel Téged is, mint főnököt. Mert azt gondolják, hogy nem vagy képes meglátni, hogy mennyire alkalmatlan az a személy az irányításra.

A vezető nem az, akit kineveznek vezetővé. A vezető az, akit hajlandók követni az emberek.

Hiába van pozíciója, vezetői irodája, titkárnője, elegáns névjegykártyája, vállalati autója. Nincs meg a karizmája, az etikai jelenléte, a megfelelő hozzáértése, a lendülete. Nem fogják tisztelni, nem fognak hallgatni rá, nem fogják követni és nem fogadják el vezetőnek.

Meg kell találnod a saját embereid között azt a személyt, akire a többek hallgatnak! És emellett még megvan benne az erő és a hozzáértés is.

Ő lesz a Te vezetőd!

Ő valószínűleg már az általános iskolában is bandavezér volt!

És tudja is magáról, hogy ő vezető!

Én például mindig tudtam magamról, hogy vezető vagyok!

Amikor az általános iskolában, harmadik osztályban a Puskás Gábort választották meg a többiek kisdobos őrsvezetőnek, nem engem, nem is értettem az egészet. Nem kudarc volt a számomra, hanem értetlenség. „Ezek nem tudják, hogy én vagyok a vezető?”

Aztán később persze vezető lettem!

Ott az általánosban is!

A középiskolában is!

Meg végig az életemben!

Az egyik autókereskedő ügyfelemnél a jelenlegi ügyvezetője a mosóban kezdett. Végigjárta a ranglétrát. Kinőtte magát valódi vezetővé. Megharcolt érte. Elfogadják a többiek. És nem lehet eladni, nem lehet átvágni, mert érti a céget, minden fontos posztot bejárt.

Kedves Barátom! Neveld ki Magad a vezetőidet, és önjáró lesz a céged!

 

Ahhoz, hogy hogyan neveld ki a vezetőidet és hogyan alakítsd önjáróvá a cégedet, pontos, azonnal használható eszközöket adunk Neked a képzéseinken. Ha szeretnél részleteket a képzéseinkkel kapcsolatban, vagy kíváncsi vagy hogy Számodra melyik képzés hozná most leggyorsabban a legtöbb eredményt, akkor keresd az Ügyfél kapcsolattartóinkat».

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top