logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

A célkitűzés itt csúszhat el

A celkituzes itt csuszhat el

A célkitűzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövődet megtervezd, hogy a cégedben mindenki egy irányba tartson. Ehhez kell a cél!
Viszont az emberek nagy része elkövet egy hibát, ami miatt nem éri el a célját. Gyakran nem is tudod, hogy mi történt, csak elkönyveled a kudarcot. Nézzük meg most, hogy mire vigyázz.

Célkitűzés gyerekkorban

Egy kisgyereknek még vannak nagy álmai és nagy céljai. Ő akar lenni a Forma-1 világbajnoka. Ismeri az összes bajnokot: Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Mika Häkkinen, Ayrton Senna, Niki Lauda. Ő akar lenni mindegyik egyben!
Aztán nem annyira megy a tanulás. A tanító néni azt mondja neki, hogy „Te akarsz Forma-1 világbajnok lenni? Olyan vagy kisfiam, mint a lépcsőház. Sötét és korlátolt.” És a kissrác ránéz arra, hogy sosem lesz belőle Forma-1 világbajnok. És lejjebb veszi a céljait!

Azt mondja: „Lesz majd legalább egy Mercedes márkakereskedésem a városban!” De eltelik negyven év és aztán ott találod őt a város Mercedes márkakereskedésében. Ő az autómosó!
Az autó, mint álom, még megmaradt! De már csak annyi a játszmája, hogy a mai cél négy órakor hazamenni. A szabadsága, a lehetősége pedig körülbelül már csak annyi, hogy az autó elejével, vagy a hátuljával kezdje a mosást.

Vajon mit fog majd mondani a fiának, ha a kissrác azt mondja neki, hogy „Apu! Én leszek majd a Forma-1 világbajnok!”
Biztatni fogja?
Nem!
„Tudod kisfiam, az élet nem ilyen. Majd felnősz, és meglátod. Egyébként is, magasról nagyot lehet esni. Maradjunk a realitás talaján!”
És frankón leértékeli a fia célját, mert ő maga teli van bukott célokkal. És egy ilyen ember már megtört, már feladta. Ő maga már nem akar sem álmodni, sem bármit is tenni azon a területen, ahol bukott céljai vannak.

 

De a legszomorúbb az, hogy a környezetét is lehúzza, ha azok álmodni vagy nagy célokat kitűzni merészelnek.

 

Tudod, a homárokat ‒ amikor megfőzik őket ‒, élve dobják bele a lobogó, forró vízbe. Mert úgy lesz finom a húsuk.

Hát, mondjuk homár se szeretnék lenni! De a homár képes arra, hogy a lobogó, forró vízből kimászik. Ezért aztán két homárt kell egyszerre beledobni a vízbe. Mert akkor egyik a másikát visszahúzza. A bukott célokkal rendelkező ember ugyanilyen!

Így hát ne oszd meg az álmaidat olyan emberrel, aki teli van kudarcokkal! Mondd el olyanoknak, akik sikeresek! Azok bíztatni fognak! Ez a célkitűzés egyik legfontosabb kritériuma.

Soha ne értékeld le senki jó szándékú célját! Még ha az a Számodra túl nagynak vagy túl kicsinek tűnik is. És soha ne oszd meg a saját céljaidat homárokkal!

Ha pedig időt akarsz teremteni a nagy céljaidra, akkor gyakorlatias módszereket tanulhatsz hozzá a vezetői hatékonyságot növelő „Ketyegjen a cég, mint a Doxa óra!” előadáson.

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top