logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Ezt az egy dolgot teszi folyton a jó vezető

Ezt az egy dolgot teszi folyton a jo vezeto

A jó vezető egyik fontos szokásáról lesz ma szó. Annyira egyszerű, hogy az ember szinte nem is gondol rá. Pedig Te is ismered és használod a kommunikációban. Csak nem biztos, hogy vezetői eszközként gondoltál eddig rá. Illetve nem biztos, hogy tudatosan használod.
Mi ez az eszköz?

A jó vezető legegyszerűbb eszköze: a Kérdés!

Na, erre mondhatnád azt nekem, hogy „Gyula! Hát már hogy a fenébe tud vezetői eszköz lenni a Kérdés?
Márpedig vezetői eszköz!
Telefonon beszélgettem a VIP klubom egyik tagjával, Timivel. Fiatal kora ellenére, egy nem semmi, milliárdos cég tulajdonosa. Timi elmesélte, hogy amikor a kollégák egy problémával fordulnak hozzá, akkor ‒ ha csak lehet ‒, nem válaszol a kérdésükre. Hanem Kérdez!
És a kérdései segítségével a kollégák megoldják maguktól a problémát. Rávezeti őket a megoldásra. Így neveli az embereit önállóságra.
Nagyon megdicsértem ezért! Mert a megoldás mindig a Kérdés!

Gyakran ugyanazt mondod el újra és újra az alkalmazottaknak?

Sokszor mondják nekem az ügyfeleim, hogy mennyit kell tépniük a szájukat, hogy az emberik megértsék és elfogadják azt, amit szeretnének velük megértetni és elfogadtatni.
Ez így lassú és bonyolult módja a gondolataid elfogadtatásának. Lehet, hogy nem is igazán fogja a kolléga elfogadni. Vagy ha el is fogadja, tudja, hogy ez a Te megoldásod, a főnök akarata. És csak ezért csinálja meg.
De mennyivel jobb lenne, ha a saját megoldása, a saját akarata lenne. Akkor büszke lenne rá, szívesen csinálná. És többet ez a probléma már nem is jönne elő.
Nézzünk egy példát! Mondjuk a kolléga miatt nem tudtátok a megígért határidőre szállítani/szolgáltatni az ügyfélnek azt, amit megígértetek neki. Az ügyfél dühös, Te pedig elkapod a kollégát.
Jó alaposan elmondod neki, hogy

  • mennyire nem volt oké, amit csinált,
  • és hogy ez bizony hiba volt,
  • és miatta van az egész probléma,
  • és most mérges az ügyfél,
  • és hogy kárt okozott a cégben.

Ő ettől védekezésre kényszerül. Magyarázkodni fog, esetleg más kollégákat vagy az ügyfelet hibáztatja. Ő is mondja a magáét, Te is mondod a Magadét.
Itt szépen érvényre jut Newton harmadik törvénye. A Hatás-ellenhatás törvénye. Ha odamegyek a falhoz, és a tenyeremmel elkezdem nyomni, akkor minél keményebben nyomom a falat, a fal annál keményebben nyom vissza.
Fizikásabban fogalmazva, két test kölcsönhatása során mindkét testre azonos nagyságú, azonos hatásvonalú, és egymással ellentétes irányú erő hat.
Ebből csak egy jó kis vita és veszekedés alakul ki.

Mit tesz a jó vezető vita helyett?

Mi lenne, ha Kérdeznél? Méghozzá zárt Kérdésekkel. Azaz olyanokkal, amelyekre csak „Igen.”-nel vagy „Nem”-mel lehet válaszolni.
Figyi! Tudsz róla, hogy tegnap késett a raktár a kiszállítással a Mindig határidőre várjuk a szállítást Kft-nél?
Igen, hallottam róla.
Szerinted örült neki az ügyfél?
Hát, biztos nem.
Azt mondta a Józsi, hogy csak délután adtad le a raktárnak a rendelést, mert délelőtt a múlt heti szerződések irattárazásával voltál elfoglalva. Tényleg így volt?
Tényleg.
Akkor ez így jó volt?
Hát, nem igazán.
Akkor nem lett volna jobb, ha valahogy másként csinálod?
Igazad van. Jobb lett volna, ha délelőtt gyorsan leadom a raktárnak a rendelést. Aztán délután vacakolok a szerződésekkel. Oké. Legközelebb így csinálom.

Így nincs szembefeszülés.
A kérdéseid segítségével az ő fejéből jött a megoldás, a válasz így a sajátja. Nem Te mondtad neki, hanem rávezetted.
És mivel az ő megoldása, legközelebb már így is csinálja. És persze így sokkal önállóbbá is válnak az embereid.

Ha jó vezető akarsz lenni, Kérdezz sokat! Nyomulás helyett ez az igazi megoldás.

 

Ha pedig szeretnél további azonnal használható, gyakorlatias vezetői eszközöket kapni, akkor gyere el a pár órás bemutató előadásunkra, a Ketyegjen a cég, mint a Doxa óra előadásra! Ott a cégvezetők leggyakoribb problémájáról, és annak megoldásáról fogunk beszélni. Kattints ide a részletekért»

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top