logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Vezetői tanácsok Nelson Mandelától

Vezetoi tanacsok Nelson Mandelatol

Pár éve Afrikában jártam a feleségemmel, Évivel. Gyönyörű volt a szafari, igazán jól éreztük magunkat rajta a kinti magyar vezetőnknek, Kása Gyulának köszönhetően. Ismerte a helyi viszonyokat, és így minden nagyon rendben volt. De ugyanakkor nagyon sok mély emberi tanulsággal is járt ez az utazás.

Láttuk, hogy az ország iszonyú nagy társadalmi problémákkal küszködik. Csak huszonnégy éve, hogy megszűnt az apartheid rendszer. Az apartheid szót a wikiszótár.hu így határozza meg: A faji elkülönítés politikája és gyakorlata Dél-Afrikában 1950-1994-ig. Ez a fehér kisebbség megkülönböztetett jogait jelentette a többségi feketékkel szemben. A kifejezés szó szerinti jelentése afrikaans nyelven: „elkülönültség”.
Máig nagyok a társadalmi különbségek, és emiatt óriási a megélhetési bűnözés. Ezért legyen Veled helyi ember, aki ismeri a kinti viszonyokat.

Az ott látottak újra rádöbbentettek a hosszútávú gondolkodás, a hosszútávú nagy célok fontosságára

Kása Gyula ‒ a kinti szafari vezetőnk ‒ igazán dr. Kása Gyula. Ugyanis mára egy szép fogorvosi praxist épített ki magának. Gyerekkori álma volt Afrika. 1990-ben megvalósította. Kiköltözött Dél-Afrikába. Még az apartheid volt akkor. De már felbomlóban volt a rendszer. A kiérkezésekor szabadult ki éppen Mandela a börtönből.
A fogorvosi rendelőjében volt egy fekete asszisztense. Amikor néhány évvel később megszűnt az apartheid, alig várta, hogy kinyissák a Kruger Nemzeti Parkot a feketék előtt.
A legelső alkalommal meglátogatta! Amikor másnap Gyula kérdezte tőle, hogy milyen volt, ezt válaszolta: „Mennyi hús.” Durva!
Te szafari látogatóként nézed a szép tájat, a gyönyörű zebrákat, a kecses antilopokat, az impozáns elefántokat, a bohóckodó majmokat, a gyönyörű zsiráfokat. Ő meg csak a húst látja bennük!

Az Afrikában élő feketék nagy többségének egy nagy gondja van

Hogyan élje túl a mai napot? És ha lehet, teli gyomorral.

Ily módon nincsenek hosszú távú, nagy célok, fennkölt, magasztos gondolatok. Pedig csak akkor viszi valaki valamire, ha rendelkezik ezekkel. A nagy emberek, akik nagyot alkottak, akiket mindannyian tisztelünk, mind rendelkeztek ezekkel.
Még egy olyan nagy gazembernek, mint Hitlernek is nagyban és hosszú távon kellett gondolkodnia ahhoz, hogy fölépíthesse a birodalmát.

Ha csak a mai napot túlélni akaró emberek kerülnének be a cégedbe, nem tudnád elvárni tőlük
– a lojalitást,
– a tulajdonosi szemléletet,
– azt, hogy a Te fejeddel gondolkodjanak,
– azt, hogy magukénak érezzék a cég céljait.

Papolhatnál etikáról, erkölcsről, morálról. Nem működne. Nem véletlen, hogy annakidején a kenyai vasútépítésekre Indiából kellett munkásokat behozni. A helyi feketéket se fizetéssel, se kényszerrel nem tudták munkára bírni.

A veszély az, hogy a mai modern világ egyre inkább rövid távú gondolkodásra és döntésekre biztatja az embereket. Ahogy Brian Tracy mondja, a munka után bemenekülnek a szórakoztatóiparba.

Mi a szórakoztatóipar?

– Buli.
– Fanta.
– Haverok.
– Internet.
– Tévé.
– Facebook.

A probléma az, hogy ezek rövidtávú célok és döntések

– Melyik romkocsmába menjünk ma este?
– Mit igyunk?
– Kivel menjek ma berúgni?
– Melyik pornóoldalt nézegessem az interneten?
– Melyik tévé csatornát bambuljam?
– Hány órán keresztül Facebookozzak?

Az átlag magyar napi öt órát néz tévét. Ebből legalább egy óra reklám. Vegyük ki a nap huszonnégy órájából a nem hosszú távú értékteremtő időket: alvás, evés, öltözködés, tisztálkodás, utazás, stb…
Mennyi idő marad? Napi tizenegynéhány óra!

Ebből az átlagember elcsesz egy órát reklámfilmek nézésével. És persze felveszi a karácsonyi ajándékokra a hitelt. Mert sulykolja belé a reklám. Egész évben nem termelt annyit, hogy jusson karácsonyi ajándékra. Most még adósságba is keveredik. Mi lesz a következő évben?
Hát ez is rövidtávú gondolkodás!

Nelson Mandela másképp gondolkodott

A 2013-ban, kilencvenöt éves korában elhunyt Nelson Mandelát tisztelik mind a fehérek, mind a feketék. Nagy kultusza van. Évi vett például Mandela teát. Ez organikus honeybush tea, azaz mézbokor tea. Csak a neve Mandela tea. Rajta van az arcképe is. Igazán a tea dobozán lévő Mandela idézet miatt vette meg: „Az oktatás a legerőteljesebb fegyver, amit a világ megváltoztatására használhatunk.

Nagyon tisztelem ezt az embert! És nagyon is igazat adok neki!

Baromira nagy szükség van igazi oktatásra. Arra, hogy az élet éléséhez szükséges legalapvetőbb értékeket, adatokat megtanítsuk az embereknek. Semmi más nem oldja meg ezeket a problémákat. Csak a képzés!

Mandela két fő vezetői tanácsa ez lenne: Képezd Magad és kollégáidat! És ne gondolkozz rövid távon!

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top