logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Mit gondol a jövőről a Mercedes Benz vezérigazgatója

Mit gondol a jovorol a Mercedes Benz vezerigazgatoja

Tegnap este a szokásos csütörtök esti apa-lánya találkozót tartottuk a Mammut Bevásárlóközpontban. Ilyenkor cseverészünk a három lányommal. Sokszor semmitmondó dolgokról, apróságokról.

Mert az is jól esik!

Nem csak a mélyebb témák!

Ilyenkor megbeszéljük azt is, hogy kivel mi van!

Tegnap még egy kis karácsonyi vásárlást is beiktattunk. Aztán beültünk a Leroy Étterembe vacsorázni. Mutattam nekik egy érdekes cikket a Concord Fordítóiroda honlapjáról. A Mercedes Benz vezérigazgatójával, Dieter Zetsche-vel készült.

Egy nyáron megjelent interjúban a jövőről beszél. Ha annak csak egy kis része is igaz, már az elég megdöbbentő.

Ilyeneket mondott ez a Dieter Zetsche:

 • Amerikában a fiatal jogászok nem kapnak munkát. Az IBM szuperszámítógépe, a Watson jóvoltából másodpercek alatt kaphat az ember jogi tanácsot. A számítógép tanácsai 90%-ban beválnak, szemben az emberi tanácsok 70%-os mutatójával. Így a jövőben 90%-kal fog csökkenni az ügyvédek száma.
 • A Watson a rákdiagnosztikában is fontos szerepet tölt be. A program által felállított diagnózis négyszer olyan pontos, mint az orvosok általi.
 • A Facebook arcfelismerő szoftvere jobban felismeri az emberi arcokat, mint az emberek.
 • A legtöbb autógyártó cég csődbe fog menni. A hagyományos autógyártók szimplán csak jobb autót szeretnének gyártani, míg a tech vállalatok (Tesla, Apple, Google) négy keréken guruló számítógépeket terveznek.
 • Az önvezető autók révén 90-95%-kal kevesebb autóra lesz majd szükség. Senki nem szeretne majd saját autót, mert egyszerűbb lesz telefonon hívni egyet, amely felvesz minket a megadott helyen, és elszállít a célállomásra. Nem kell majd parkolóhelyet keresni, csak a megtett táv alapján fizetni, és utazás közben foglalkozhatunk mással is.
 • Gyermekeinknek nem lesz jogosítványuk és saját autójuk sem.
 • A biztosítótársaságoknak komoly problémákkal kell majd szembenézniük, mert az önjáró autók miatt drasztikusan csökken a balesetek száma. Így a biztosítások százszor olcsóbbak lesznek.
 • Az ingatlanpiacon is komoly változások várhatók. Mert ha lehetővé válik az ingázás közben történő munkavégzés, az emberek még messzebb költözhetnek a nyüzsgő belváros zajától.
 • 2027-re minden tízedik terméket 3D nyomtatással fognak előállítani. A legolcsóbb 3D nyomtató ára tíz év alatt tizennyolcezer dollárról négyszáz dollárra zuhant. A nyomtatás sebessége ugyanakkor százsorosára nőtt. A neves cipőgyártó cégek már ma is háromdimenziós technológiával készítenek cipőket.
 • Bizonyos repülőgép-alkatrészeket már most 3D nyomtatással állítanak elő. Az űrállomásokat is felszerelték 3D nyomtatókkal, ami szükségtelenné teszi a nagymennyiségű cserealkatrész tárolását.
 • Az idei év végére az új okostelefonokkal lehetőség nyílik 3D szkennelésre. Az arra alkalmas eszközökkel beszkennelhetjük lábfejünket, és kinyomtathatjuk a számunkra tökéletes cipőt.
 • 3D nyomtatással Kínában egy hatemeletes irodaházat építettek fel.
 • A jelenlegi állások 70-80 százaléka feleslegessé fog válni a következő húsz évben.

Ez utóbbi a legdurvább!

Elgondolkodtam rajta, hogy bizony igaza lehet ennek a Dieter Zetsche-nek. Hiszen tegnap éppen én is valami hasonlóval találkoztam. Kovács Miklós barátomnál jártam, aki Ezüstkoszorús fogműves mester.

Ő az, aki szépen kiegyensúlyozza az embert, és ettől a teste mechanikai rendszere egyensúlyban van. Nem fáj a hát, a végtagok, meg egyéb cuccok.

Miklós egy kis szerkezettel beszkennelte a fogsoromat. Ebből egy gyönyörű háromdimenziós kép alakult ki a fogaimról. Annak segítségével speciális, számítógép vezérelt, automata gépekkel gyártják le a szükséges fogtechnikai anyagokat.

Emberi kéz hozzá se ér!

Az emberi hibák túlnyomó többsége kizárva!

Meg a fogtechnikusok is kizárva!

Nincs szükség rájuk!

Itt egy újabb kihalófélben levő szakma!

De most eszembe jutott még egy!

Van egy erdész ügyfelünk. Ők olyan csúcstechnológiás erdészeti gépekkel dolgoznak, amelyek sok ember munkáját végzik el töredék idő alatt. A képzett gépkezelő ül a gépben. Az pillanatok alatt kivágja a fát. Legallyazza. Méretre vágja. Aztán választék szerint máglyába rakja.

Itt is kihal egy csomó szakma!

Dóri lányom huszonhárom éves. Online marketinges. Otthonról, laptopról, megbízásos alapon dolgozik cégeknek. Tegnap este mondta, hogy az ő korosztályában nagyon sokan nem tudják, hogy mihez kezdjenek magukkal.

Nincs jövőképük!

Azt mondta, hogy „Könnyű volt az anyunak. Ő már tízévesen tudta, hogy tanár akar lenni. De az én szakmám még csak nem is létezett a gyerekkoromban.”

Ebben bizony igaza van!

Meséltem nekik a gyerekkoromról!

Mi nem a tévé, a számítógép vagy a telefon képernyőjét néztük egész nap. Ha beszélni akartam egy barátommal, akkor biciklire pattantam, és elmentem hozzá. Mi a parkban a padon chat-eltünk!

Manapság egyetlen év alatt annyit változik a világ, mint a múlt század elején öt-tíz év alatt. Vagy a középkorban ötven-száz év alatt.

Ez kiüti sokak stabilitását!

Felkavarja az életüket!

Bizonytalanná válnak!

Mert az addig stabilnak és megváltoztathatatlannak tűnő dolgok megváltoznak, vagy el is tűnnek. Így nem lehet velük számolni, gondolkodni. Az új dolgok meg még ismeretlenek. Nem is léteznek. Ha meg már léteznek, akkor meg kell tanulni őket.

Mi hát akkor a megoldás?

Azt gondolom, hogy mindezek miatt még fontosabbá vált mára az ésszerűség és a valódi emberi értékek.

Ezek nem változtak az elmúlt évezredek során!

Azokról a valódi emberi értékekről beszélek, amelyek minden kor minden társadalmában elfogadottak, követendőek voltak:

 • Becsület!
 • Őszinteség!
 • Integritás!
 • Etika!
 • Mások segítése!
 • Jóindulat!
 • Szeretet!
 • Mások tiszteletben tartása!

Ezek a dolgok nem változtak a hihetetlenül felgyorsult technikai fejlődés ellenére sem.

Ugyanolyan értékesek ma is!

Ezekbe bele tudsz kapaszkodni ma is!

 

Kedves Barátom! Tartsd ott az emberi értékeidet ebben a megőrült és felgyorsult világban! Segítsd a környezetedet is azzal, hogy hirdeted ezeket az eszményeket! Én is ezt teszem a magam módján!

 

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top