logo wide inverz
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó
0
Modul
0
Cég
0
Felhasználó

Nagyon kellene, de nincsen…

seminar consulting blog image 006

Ha megkérdezek egy átlag magyar cégvezetőt, hogy mennyi a félretett tartalék a cégében, akkor nem érti a kérdést.

Vissza szoktak kérdezni, hogy „Milyen tartalék?” Akkor mondom nekik, hogy „Tudod, olyan tartalék tartalék.”

A válasz szinte mindig az, hogy „Ja! Az  nincsen.” Néha pedig az, hogy „Párszor elkezdtem félretenni pénzt, de mindig elköltöttem.”

A Bázis2 tréningemen, amikor a pénzügyi rendszerről beszélünk, meg szoktam kérdezni a résztvevőket, hogy szerintük mennyi tartalék lenne ideális egy évi 50 millió Ft árbevételű magyar vállalkozásnál. Szinte mindig 5 millió Ft-ot mondanak.

Utána megkérdezem tőlük, hogy akkor mennyi lenne az ideális tartalék összeg egy évi 500 milliós árbevételű cégnél. Saját maguk válaszán meglepődve, kényszeredetten mondják, hogy „Akkor, annál meg 50 millió.”

Aztán azonnal jön a kétkedés és a vita, hogy „De hát annyi pénzt nem szabad csak úgy bankban tartani. El kell költeni, be kell fektetni. A könyvelőm is ezt javasolta.”

Persze! Az a könyvelő, akinek magának sincs egy büdös kanyi vasa sem tartalékban.

Az egyik ügyfelem szereti elemezgetni bazi nagy multivállalatok mérlegét. Ő mondta, hogy nem ritkán egy évnyi működési költségre elegendő készpénz állományuk van.

Ezek biztos nem véletlenek. Biztos nem azért van ezeknek a cégeknek annyi készpénz tartalékuk, mert elfeledkeztek róla, vagy mert vétlenül ott felejtették valamelyik bankszámlájukon ezt a pénzt.

Gondolj bele! Ha veszel egy 15 milliós autót, akkor legalább 5 millió forintot olyan dolgokra fizetsz ki, amiket soha sem szeretnél használni. Légzsákrendszer, tervezetten gyűrődő vastag zónák a karosszériában, biztonsági öv pirotechnikai övfeszítő patronnal, két körös fékrendszer, nem deformálódó utastér, blokkolásgátló, biztonsági kormányoszlop, stb…

Ugyanilyen biztonsági rendszer a cégedben a félretett tartalék. Fektesd akár befektetési aranyba, akkor nem tudja elvinni az APEH, a kormány, és ideális esetben az infláció sem.

A gazdagságot azzal lehet mérni, hogyha a mai naptól kezdve semmilyen bevétele sem lenne a cégednek, vagy semmilyen jövedelmed sem lenne, akkor mennyi ideig tudnál az eddigi életszínvonalon működni, élni. Ez az idő a legtöbb magyar vállalkozás vagy magánszemély esetében tegnapelőtt.

Kedves Barátom! Legyél gazdag! Halmozz fel biztonsági tartalékot!

 

Piroska GyulaÉs gyere el a Bázis2 tréningre!
November 26-27-én Gabelics György kollégám és Én egyszerre tartjuk meg!
Kattints ide a részletekért»

 

.

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top